ABOUT - Studio Manuela Porceddu
Studio Manuela Porceddu | Graphic Design & Visual Arts
Manuela Porceddu, graphic design, visual art, dordrecht, rotterdam, photography, grafisch ontwerp, beeldende kunst, fotografie, grafische kunst, singel 222, pictura, dordtyart, dordrechts museum, regionaal archief, het hof, door,
21572
page-template-default,page,page-id-21572,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.3,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Mijn naam is Manuela Porceddu. Ik heb gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. In 2002 ben ik afgestudeerd in de richting grafisch ontwerpen met een encyclopedie waar je in moet verdwalen en een sociaal geëngageerd project over het thema ‘vreemdeling’, in de tijd van Pim Fortuyn en 9/11.

 

Mijn ouders komen oorspronkelijk uit Sardinië. Ik ben in 1977 geboren in Turijn, Italië. Toen ik drie jaar was zijn we geëmigreerd naar Nederland. Ik spreek nog steeds Italiaans en ik versta ook de Sardijnse taal, maar kan die helaas niet spreken. Ik ben opgegroeid in een arbeidersgezin in een volksbuurtje in Dordrecht. Elke zomer gingen we met de auto naar onze familie in Sardinië. Mooie herinneringen van warmte.

 

Mijn eerste project als zelfstandig grafisch ontwerper was het opzetten en regisseren van een openlucht theater in Montescaglioso (IT). Vrij snel erna ontwierp ik een experimenteel magazine voor een symposium over het thema transgender.

 

In 2003 besloten Derk Reneman en ik een permanente samenwerking aan te gaan. We hadden immers vele gezamenlijke fascinaties en deelden na de academie een werkplek. Studio Reneman/Porceddu te Rotterdam werd een feit. Onze opdrachtgevers kwamen bijna allemaal uit de culturele sector. We onderzochten bij elke opdracht de grenzen tussen grafisch ontwerp en beeldende kunst. Na vijf jaar intensief te hebben samengewerkt aan bijzondere projecten, besloten we dat het tijd was om onze individuele ambities meer ruimte te geven.

 

De winter van 2009-2010 bracht ik door in een ijskoud Berlijn. Ik zocht naar meer verdieping en een duidelijke richting voor mijn werk als grafisch ontwerper. De verhalen lagen in Berlijn letterlijk op de grond voor het oprapen. Dat inspireerde me om als grafisch ontwerper voor de stad te werken. Om als het ware in dienst te staan voor een stad.

 

Maar hoe doe je dat en welke kwaliteiten kan je dan inzetten? Tot op de dag van vandaag blijft het een continu experiment. Ik vaar volledig op intuïtie met een natuurlijke drang tot het ordenen en documenteren van alle stedelijke chaos om me heen. In de projecten VOOR/HEEN Nwe Binnenweg, Kunstcommando en ReelandRoots wordt het werken voor de stad echt tastbaar en meetbaar.

 

Sinds 2011 ben ik gevestigd in Dordrecht. Vanuit het kunstenaarspand aan de Singel 222 werk ik momenteel aan verschillende opdrachten en experimenteer ik met grafiek en de filosofie van Gilles Deleuze.

Being Dutch.