The Attic 078 - Studio Manuela Porceddu
21620
page-template-default,page,page-id-21620,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.3,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

The Attic 078 Sessions

The Attic 078 is een serie events waar een groep Dordtse kunstenaars en curatoren/critici elkaar ontmoeten. Het bespreken en vertonen van werk gaat volgens de ‘peer-critique-methode’ (zoals op het Goldsmith College of Art, Londen). De events worden gebruikt om kritische bewustzijn te vergroten en als plek voor verdieping in een kunstenaarspraktijk. Als secundair doel heeft The Attic 078 om een breder netwerk te creëren, die zowel lokaal als nationaal en internationaal verbindt.

The Attic 078 met werk van Erik Sep en John Körmeling als mystery guest in het Dordrecht Museum.The Attic 078 met werk van Erik Sep en John Körmeling als mystery guest in het Dordrecht Museum.

Hoe werkt het?
Er zijn verschillende deelnemers, namelijk de presenterende kunstenaar, de collega kunstenaars, een mystery guest en de theoretici. Zij worden allen door een moderator begeleid door de sessie heen.

 

De presenterende kunstenaar
Hij of zij wordt gevraagd een nieuw of oud werk te presenteren. Een werk waarop hij of zij feedback zou willen. De presentatie is ‘object based’, dat wil zeggen dat de presenterende kunstenaar er geen uitleg over het werk mag geven of sturing kan geven aan de deelnemers met zijn intenties van het werk. De sessie begint met observatie en feedback op het werk door alle deelnemers. De kunstenaar mag zelfs de eerste 30/40 minuten niet praten en of reageren op deze observaties en feedback. Hij of zij kan (in stilte) ervaren hoe het werk ‘echt’ gelezen en ervaren wordt.

 

De collega kunstenaars
Het streven is om een kerngroep te realiseren van Dordtse kunstenaars die allemaal een keer ‘aan bod’ willen komen. Het is daarom wel zo prettig en nobel om af te spreken dat iedereen van de kerngroep ook op elkaars sessie komt. Ik wacht nog even af hoe ik dit onderdeel concreter kan maken.

 

De mystery guest
Hij of zij kan een invloedrijk persoon zijn of een speciale connectie met de presenterende kunstenaar hebben. Het houdt de sessie spannend en is hopelijk een extra motivatie om massaal mee te doen.

 

De theoretici
Deze groep wordt speciaal uitgenodigd. Zij kunnen vanuit hun professie de meer inhoudelijke en theoretische kennis bijdragen. Voor hen is het interessant om te proeven en te leren wat er in Dordrecht gaande is en voor de kunstenaars is het fijn om deze mensen misschien in hun netwerk te kunnen opnemen.

 

De moderator
Jeroen Offerman zal de sessies begeleiden opdat we allemaal ons houden aan de ‘peer critique’ methode. Aan het begin van de sessie zal door hem worden uitgelegd wat de regels zijn en hoe daar mee om te gaan.

Logo The Attic 078Wie organiseert het?
Vanuit een persoonlijke zoektocht naar meer verbondenheid met Dordtse kunstenaars en verdieping in elkaars werk, organiseer ik (Manuela Porceddu) een aantal bijeenkomsten in Het Dordrechts Museum

 

Het idee van The Attic is niet van mijzelf. Het is ontstaan in Eindhoven en bedacht door beeldend kunstenaar Jeroen Offerman. Jeroen zal in Dordrecht als moderator optreden zodat ik het “alleen” nog maar hoef te organiseren.
Het Dordrechts Museum draagt bij aan de events met haar netwerk, de lokatie en financiële middellen.