Nieuwste op de plank

Fuji x100v, Manuela Porceddu
Fuji x100v, Manuela Porceddu

Op het moment is dit de lieveling. Ik heb deze Fuji APS-camera tweedehands gekocht (daarbij moet gezegd worden dat ik ook nog een andere camera heb ingeruild). Wat ik ermee wil zeggen is dat ik deze lieveling nooit zou hebben gekocht voor zijn huidige marktprijs en zelfs tweedehands was hij mij nog net te duur.

Misschien is het mijn guilty pleasure camera? Zou zoiets bestaan? Hij ziet er namelijk zo mooi uit. Voornamelijk omdat hij lijkt op een analoge camera zoals je die misschien kent van de oude Leica modellen. En design moet natuurlijk ook betaald worden. Ik snap het.

Toch valt hij helmaal niet tegen. Beter gezegd is het een hele fijne, makkelijk te bedienen camera die hele goede resultaten geeft. Het is een compactcamera, dus één vaste lens zonder zonder zoom. Hij is klein genoeg om in je zak te steken. Hij is stil genoeg om ongehoord de sluiter in te drukken en onopvallend te fotograferen. Hij maakt gebruik van een van de modernste auto focus  technologie en is daardoor razendsnel. Hij herkent gezichten en ogen en je mist dus eigenlijk nooit een shot. Klinkt een beetje te mooi misschien, maar tot nu toe heeft het steeds goed gewerkt.

Hij is heel erg leuk om mee te fotograferen omdat hij helemaal handmatig is in te stelen tot helemaal automatisch en alles wat daar tussen zit. Er zit een 24mm/f1.4 Zeiss lens op die heel erg scherp en lichtsterk is. Het is te vergelijken met een 35mm lens op een traditionele kleinbeeldcamera. Dus erg geschikt voor reis- straat- en documentairefotografie.

Ik schiet eigelijk altijd in RAW omdat ik graag zelf de foto’s ontwikkel of bewerk in Lightroom, maar uit deze camera komen standaard hele mooie JPGs. Dus voor social media werk of snapshots is hij super handig en snel. Jemig, niets op aan te merken dus? Hmm, batterij gaat wel erg snel leeg. Maar eigelijk laad ik hem via mijn Mac heel snel weer op terwijl ik foto’s bewerk dus zo erg is dat niet. Nog even erbij vermelden dat Fuji ook een Japans merk is. Dōmo arigatōgozaimashita!