Uitnodiging Expo 13 dec, 19.30u

Zo’n vijftig jaar geleden werd huisnummer 50 gebouwd in de Laagstraat. Details zoals de oranjebruine tegels laten een jaren 70 smaak zien. Kijk naar de slijtplekken in de vloer en je ziet dat hier geleefd is. Vooral de afgelopen jaren heeft het huis veel bewoners gehad. Nu is het de beurt geweest aan kunstenaars om zich de kamers, keukens en tuin eigen te maken. De werken die je tegenkomt zijn veelal gemaakt in de ruimte waar ze nu zijn tentoongesteld. Te gast zijn betekent hier dat alle deuren open mogen worden getrokken.

Het project wordt gecureerd door Jorne Vriens en Linda Köke.

Een Deur in mijn Hoofd wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Cultuur Eindhoven en Tiwos Tilburgse Woonstichting.

Deelnemende kunstenaars:

De handeling van het tekenen, een tastende, sensitieve manier van werken, is de leidraad voor het werk van Anouk Bax. Met aandacht en gevoel kijkt Bax naar de relatie die we hebben tot de dagdagelijkse dingen om ons heen.

Bram van Helden maakt werk dat beweegt tussen de context van theater en beeldende kunst. Het gegeven van levenloos materiaal dat op theatrale wijze leven wordt ingeblazen staat hierbij centraal. 

Eva Hoonhout linkt dagelijkse handelingen aan de representatie van ruimte. Reproductie is een generatief proces; vol met potentie en misleidend tegelijk. Ze is geïnteresseerd in de werelden die kunnen ontstaan uit deze acties. Haar werk kan gezien worden als snapshots waarin onderwerpen en elementen in verschillende capaciteiten terug kunnen komen. 

Geertje Kapteijns is beeldend kunstenaar en illustrator, werkzaam te Dordrecht. Haar autonome werk ontstaat veelal vanuit oude foto’s en draait om het bewust-zijn van subjectiviteit; een eigen waarheid voortkomend uit identiteit, tradities, gewoonten en rolpatronen.

Jeroen Offerman is beeldend kunstenaar die tijd toevoegt aan ruimtes en objecten. Hij gelooft in samenwerking en tastbare objecten. Hij maakt korte films, installaties en doet artistieke performances. Binnenkort maakt hij met Bram van Helden een voorstelling tijdens festival Cement. 

Ruimte ligt aan de basis van het werk van Gijs Pape. Niet alleen de ruimte die je ziet, maar ook de suggestie van ruimte en de ruimte die je kan ervaren. Architectuur, geabstraheerde versies van de werkelijkheid, waar dan alleen de minimale onderdelen overbleven met maximale suggestie van ruimte.

Manuela Porceddu is opgeleid als grafisch ontwerper. Ze werkt op het snijvlak van grafisch ontwerp, fotografie en beeldende kunst. Haar werk ontstaat vanuit de zoektocht naar een alternatieve werkelijkheid en wil weerstand bieden aan het gevestigde.

Lilia Scheerder is een performance- en geluidskunstenaar, graficus, organisator, Drag King, instrumentenbouwer en ze is 1/3 van het label Barreuh Records. Haar werk draait om het analoge, het zwart-witte, het verouderde, het vreemde en het duistere.

Marjan Wester woont en werkt in Eindhoven. Wie naar haar werk kijkt, ziet sterke invloeden van het stedelijk landschap, architectuur en andere constructieve elementen. De werken verbeelden een spanning tussen vervreemding en thuis voelen, vrijheid en gebondenheid. Voor dit project zijn al haar sculpturen geinspireerd op het trappengat van het huis; dus de architectonische ruimtes in het huis zijn uitgangspunt geweest voor de sculpturen.